pátek 7. března 2008

Jak na maďarštinu. Díl třetí - kurzy a výuka

Nejjednodušší způsob, jak se naučit maďarsky, je najít si maďarského partnera. Těm z nás, kteří „tohle štěstí neměli“ nezbývá, než se začít poohlížet po kvalitních učebnicích nebo učitelích. S kurzy maďarštiny to mají nejsnažší Pražáci. V Maďarském kulturním středisku učí začátečníky, mírně pokročilé, i pokročilé, k dispozici je tu i knihovna, filmový klub a další kulturní programy. Mimo MKS je v Praze několik jazykovek, které pravidelně otevírají kurzy maďarštiny, např. Jazyková škola Mgr. Dana Čepková, Tutor, Lingua Sandy nebo jazyková agentura NOISIS. V jiných městech také nějaké najdete, ale pravděpodobnost, že tam zrovna poběží kurz maďarštiny je podstatně menší. Konkrétní kurzy či jazykové školy vyučující maďarštinu lze nejsnáze vyhledat přes vyhledávač na webu jazykovky.cz.

Další z možností je poohlédnout se po někom z rodilých mluvčích nebo pokročilých studentů či absolventů maďarštiny a domluvit si výuku přímo s nimi. To se může jevit jako komplikované, ale pro ty, kteří se již proklikali na tento web to jistě složité nebude. V případě zájmu ráda poradím, zprostředkuji nějaké kontakty nebo nabídnu vlastní služby. Stačí napsat.
Další odkazy nabízím těm, kteří by se chtěli učit přímo v Maďarsku:
- International Language Centers (stránky v češtině!) v Budě nabízejí různé typy kurzů maďarštiny pro cizince, od super intenzivních až po semestrální, individuální i skupinovou výuku.
- seznam maďarských jazykových škol vyučujících maďarštinu pro cizince - dále klikněte v levém sloupci na „nyelviskolák“. Některé odkazy již nefungují a na dalších je trochu komplikované doklikat se alespoň k anglické verzi, ale nevzdávejte to!
- kvalitní jazykové kurzy, intenzivní kurzy a letní školu nabízí i mé momentální útočiště Balassi Bálint Intézet, bohužel na jejich stránkách se bez znalosti maďarštiny dozvíte jen velmi málo.
- rozhodně mohu doporučit letní školy a intenzivní kurzy organizované univerzitou v Debrecenu, jsou přístupné komukoliv, ale studenti a univerzitní učitelé na ně navíc mohou získat stipendium!
Poslední odstavec bude pro fajnšmekry. Myslíte-li to s maďarštinou natolik vážně, že ji máte chuť studovat, pak vězte, že není moc na výběr. Na brněnské univerzitě se maďarština už téměř neučí (pouze dobíhá doktorský program Hugaristika a ugrofinistika) a i v Praze se kolem ní dějí velké změny. Původně jednooborová maďarština již neexistuje, z dvouoborového magisterského programu dobíhají poslední ročníky a od loňského roku ji lze studovat jen jako specializaci bakalářského programu Středoevropská studia. Ovšem není myslím třeba truchlit, s novým kabátkem se na UK objevili i noví lektoři a zajímaví hosté, jistojistě se zvedá kvalita výuky a neuvěřitelné se stalo skutečností: dokonce už existují i výběrové semináře! Výhledově můžeme doufat i v navazující magisterské studium, třeba ještě není všem dnům konec. Pro zájemce z jiných oborů je jak na UK tak na MU možnost navštěvovat jazykový seminář, k doptání nejlépe na příslušných katedrách.