středa 13. dubna 2011

Pro inspiraci ;)

Toto je výzva k obnovení starého zvyku nošení do kouta šestinedělce. Žena po porodu si zaslouží péči, aby ji mohla dál poskytovat svému miminku. 

Bohužel mnoho lidí si myslí, že šestinedělí je jakási folklórní záležitost spojená s vyšívanými plachtami a kameninovým hrncem na slepičí polévku. Nevědí, že šestinedělí by mělo být obdobím "hájení", kdy žena nemusí nic než pečovat o novorozence a sžívat se s ním. Ono to totiž samo o sobě úplně stačí. 

Tedy:
1. Uvařme dobré nenadýmavé jídlo a donesme kamarádce / sousedce / příbuzné, která má krátce po porodu. Pár krabiček s obědem se bude hodit víc než dárek v podobě dvacátého třetího chrastítka. Jídlo předejme ve dveřích a zmizněme - šestinedělí má být obdobím soukromí. 

2. K šestinedělkám choďme na návštěvu jen na výslovné pozvání. Není nic horšího než muset návštěvu přijmout v neuklizeném bytě a skákat kolem ní, zatímco by čerstvá maminka radši spala. Dobré nenadýmavé jídlo samozřejmě v kastrolku s sebou! 

3. Krátká návštěva je dobrá návštěva. Kdo sedí u šestinedělky a čeká, až se mimino probudí, je zavrženíhodný buran. Po dvaceti minutách pryč!

4. Návštěva udělující nevyžádané rady ("máš ho málo oblečenýho") a kladoucí netaktní dotazy ("nekojíš nějak dlouho?") zasluhuje zastřelit. Obdobně návštěva, která přivede s sebou ječící batole nebo pobíhajícího předškoláka. V šestinedělí jedno dítě, to vlastní, úplně stačí. 

5. Vezměme starší děti novopečené maminky na procházku nebo na hřiště. Hodí to hnedle dvě hodiny spánku nebo nerušeného mazlení s miminkem bez žárlících sourozenců za zády. Rodiče možná ocení i hosta, který se chopí žehličky či smetáku (raději se předem ujistěme, že to nebude považováno za vlezlé). A možná by návštěvě rádi svěřili i kočárek s novorozencem. 


(zdroj FB: http://www.facebook.com/group.php?gid=285568671177)